WarpNet No.9. - '99. augusztus 2.

 
 

Frissitett Wptools és Assoedit

Két új programmal egészítették ki a népszerü rendszerkarbantartó Wptools csomagot. A Defassoc parancssorból kezeli a társításokat. A Getobj programmal parancssorból kérdezhetök le az objektumok beállításai.
http://www.os2ss.com/information/kelder



VyperHelp 1.04 utolsó elözetes kiadás

VyperHelp vízuális help készítö szerkesztöprogram OS/2 alapú rendszerekhez. Müködése során IPF fájlokat hoz létre, amelyeket OS/2 alapú HLP és INF fájlokká fordít. A parancssoros konvertáló program képes WinHelp és OS/2 Help átkonvertálásaira is. A mostani verzió telepítöprogramot és hibajavításokat is tartalmaz, valamint shareware regisztráció ellenörzést. A program az elsö futás utáni 30. napon lejár és minden elkészített szekció elejére beleíródik a reklámozó szöveg. A készítök ennek ellenére adnak egy 60 napos kulcsot, amig a program végleges verziója elkészül.
http://ourworld.compuserve.com/homepages/mek/vyper.htm



OS/2.org tippek

A http://www.os2.org címen található OS/2.org új rovatot indított. A 'Tips' rovatban mostantól megtalálhatók az OS/2 programokkal, hardverrel és az OS/2 rendszerrel kapcsolatos tippek, mely archívum formájában kereshetö is. Ezért lehetöség lesz az OS/2-vel kapcsolatos tapasztalatokat közölni és megosztani ebben a rovatban az új és még járatlan OS/2 felhasználók számára is.



ZOC 3.12 kiadása

Az Emtec cég Zap-O-Com terminálemuláció programjának megjelent az új 3.12 verzója.
Letölthetö a http://www.emtec.com/download.html címröl.



Nvidia TNT2 videokártya driverek

Az Nvidia elkészítette drivereit a RIVA TNT2, NVIDIA Vanta valamint RIVA TNT videokártyáihoz. Letölthetöek a http://www.nvidia.com/Marketing/Products/Pages.nsf/pages/os2drivers URL-röl. A korábban kiszivárgott driverek valóban müködnek és a DIVE teljesítményük is lenyügözö.



SETI@Home OS/2 kliens a földönkívüli intelligencia kutatásért

A SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - Földönkívüli Intelligencia Kutatás) programban mostantól az OS/2 használók is részt vehetnek. Ehhez csak egy ingyenes programot kell futtatni, ami rezidensen fut a a számítógép müködése során. A program online kapcsolatban letölti és folyamatosan elemzi a SETI központ rádióteleszkopjai által fogadott jeleket, amelyeket visszaküld a SETI központ számítógépeinek.
OS/2 kliens verziója letölthetö http://www.os2ss.com/seti

Hátha felbukkan egy ET...



InJoy 2.2 kiadása

A dán székhelyü F/X Communications elkészítette a jól ismert InJoy tárcsázóprogram új 2.2 verzóját. A tüzfalat és Packet Filter plugint is tartalmazó program rendkívül hatékony és biztonságos átjáró, amely képes majdnem végtelen számú hálózati felhasználó egyidejú kiszolgálására is.

Új fejlesztések a 2.2 verzóban:
- API tárcsázó (alkalmazásspecifikus interfész) fejlesztöknek
- RFC1877 szabvány szerinti szerver által kijelölt DNS cím
- NAT támogatás a TRACERTE/CUSEEME/IDENTD számára
- müködés közbeni tüzfal és filter frissítés
- kulcsszóval cserélhetö tüzfalon keresztüli dinamikus IP cim

További sajátosságok:
Filterek, tüzfal támogatás, Y2K, újratárcsázás, újrakapcsolódás, Network Address Translation, magas COM sebesség, telefonszámlista, szkriptek, auto-learn, kapcsolat loggolás, terminál mód, TCP/IP 4.1 támogatás, Extensive Trace Options, NULL modem támogatás, stb.
InJoy Homepage: http://www.fx.dk/injoy
InJoy support: support@fx.dk
InJoy levelzölista http://www.fx.dk/contadd.html



OS/2 SoftWhere adatbázis

OS2.org-nak új szolgáltatása van, az OS/2 alkalmazás adatbázis, amely az OS/2 SoftWhere nevet viseli. A lista a Don K. Eitner által korábban készített "The 13th Floor" adatbárisra épül, amit a készítö nem fejleszt tovább. Ha valamilyen OS/2 alkalmazást keresel, akkor ez az oldal lehet az elsö lépés. A felhasználók ezen az oldfalon bemutathatják saját alkalmazásaikat is. Ez az oldal azonban nem a jólismert Hobbes szerver helyettesítöje, csupán alternatívája kíván lenni, ha egy OS/2 programot keresel.
http://en.OS2.org/software/software



Assistant/2 1.1 verzió

Az Assistant/2 egy WPS kiterjesztés, amelynek következö szolgáltatásai vannak:
- kiterjesztett vágólap (EClip 3.1)
- fogd és ejtsd müveletek
- gyorsbillentyük
- makrók
- legördülö menük

A legújabb 1.1 verzóban kijavították az ismert hibákat, valamint WinOldAp API támogatást építettek be, mellyel elérhetövé válik az OS/2 vágólapja az DOS alkalmazások számára is.
Részletes leírás a programról: http://software.freepage.de/assistant2/assist.html
Letöltés: http://software.freepage.de/assisatnt2 vagy http://www.bmtmicro.com/catalog/assistant2



TurboVision C++ 2.0 OS/2-höz

Az orosz Team OS/2 által fejlsztett TurboVision (TV) egy könyvtár, mellyel C++ programozók számára alkalmazás keretprogramot biztosít. A TV-vel rövid idö alatt csodálatos objektumorientált, karakteres módú programokat írhatsz. C++ és Pascal nyelveken is használható. Eredetileg MS-DOS rendszerre fejlesztették, de ma már elérhetö sok más platformon is a következö lehetöségekkel:

- Billentyü és egér interfész .....
- méretezhetö ablakok és dialógusablakok
- fö- és lokális menük valamint státuszsor
- nyomógombok, jelölönégyzetek, radiógombok
- fájlnév dialógus, ChDir dialógus

Homepage: http://www.os2.ru
Hivatalos angol nyelvü weboldal http://www.os2.ru/projects/tv2



IBM Device Driver Pak online ujdonságai (http://service.software.ibm.com/os2ddpak/index.htm)

- új Adaptec diverek
- link a SciTech-hez
- Hauppage TV kártya
- új IDEDASD.EXE
- USB frissítések

IDEDASD.EXE frissítés

A Warp 3-hoz készített FixPak 35 valamint a Warp 4-hez készített 6-os FixPak kiterjesztett támogatást tartalmaz a megnövelt IDE merevlemezekhez 8,4 GByte-ig valamint hozzáférést biztosít HPFS és FAT fájl rendszerekhez és a hordozható média driverekhez, mint a SCSI Syquest Syet 1,5 GByte hordozható merevlemezhez valamint Iomega jaz 1 GByte és 2 GByte merevlemez.

Az IBM Software Choice ujdonsága:

A Y2K és PT2-t (second patch kit) tartalmazó Novell NetWare Requester 2.12
http://support.novell.com/cgi-bin/search/patlstfind.cgi?2946186
(Egy pici hiba csúszott a README fájlba, melyben azt állítják, hogy a futtatásához OS/2 Warp Server 3.0 szükséges. Valójában elég legalább OS/2 Warp 3.0.)



Új Virge driverek

A http://www.s3.com/swlib/325drv címen új S3 videokartya driverek találhatók. Az új 1.03.25 verzió már egy csomagban tartalmazza a különféle S3 kátyák drivereit. A fenti csomag az alábbi kártyákhoz tartalmaz támogatást: Virge, Virge/VX, Virge/DX, Virge/GX, Virge/GX2



Új StarOffice 5.1 - Java nélkül

A StarDivison bejelentette az új 5.1-es StarOffice verziót, amely tartalmaz néhány javítást és a letölthetö verziója most a JRE + FeatureInstall nélküli változat, tehát sokkal kissebb a letöltendö csomag.
Azoknak, akik már letöltötték az 5.1 verziót, a következökben hotfix csomagot tölthetnek majd le, tehát nem kell letölteniük az egész csomagot újra.
http.//www.stardivison.com
http://www.stardivision.de
StarOffice 5.1 upgrade elérhetö ftp://ftp.stardivision.de/pub/support/so51/os2icci3
4 MByte fájl egy frissítés a meglévö StarOffice 5.1-hez, amely a programot ugyanolyan szintre hozza, mint ami jelenleg elérhetö és letölthetö.



UPS Monitor 1.1

USP Monitor egy OS/2 segédprogram, mellyel szünetmentes tápegység helyzetét kísérhejük figyelemmel. Rendszerzáró müvelet tartozik hozzá, amely menetrendszerüen redszerzárást és újraindítást hajt végre, amennyiben az adott UPS modell támogatja ezt. Az alkalmazás még két programot tartalmaz, amelyek a leginkább ismert APC gyártmányú UPS modellekhez lettek optimalizálva.

Újdonságok:
Teljes támogatás minden UPS paraméter beállításra a 115 Volt és 220 Voltos Back UPS Pro valamint Smart UPS készülékcsaládhoz. Paraméter loggolás az állítható idöintervallumokhoz.
ftp://ftp.bmtmicro.com/bmtmicro/upsmon2.zip
Fejlesztöi weboldal http://home.att.net/~ASchw



Night Vision 2.3

A Night Vision egy OS/2-höz készült planetárium program, amely az égboltot mutatja be a Föld bármely helyzetéröl. A nézetbeállításokban kiválasztható, hogy melyik égi objektum jelenjen meg, milyen betütípussal és változtatni lehet a különbözö csillagparamétereket is. Az idö többszörösen gyorsra állítható, akár visszamenölegesen is. A csillaggrafikonok nyomtathatók is.
http://home.att.net/~bsimpson/nvsn.html
ftp://ftp.bmtmicro.com/bmtmicro/nvsn23.zip



Sysbench 0.9.4e kiadás

Az OS/2 sebességteszt programjának legutóbbi kiadása, a Sysbench elérhetö a http://warped.cswnet.com/Sysbench vagy ftp://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/util/benchmark oldalakon.
Néhány kissebb hibát kijavítottak és különféle frissítéseket adtak a processzor detektáló kódhoz (például Pentium-III valamint AMD K6-3)



Diamond Rio MP3 lejátszó segédprogram OS/2-höz

Ha rendelkezel Diamond Rio hordozható MP3 lejátszóval, most az OS/2 rendszeredet is használhatod a feltöltésre, letöltésre vagy akár a lejátszandó lista megváltoztatására.
A fájl megtalálható a Hobbes-on, a ftp://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/apps/mmedia/sound/util/rio006-2.zip URL-en.
Információk és a program leírása: http://www.world.co.uk/sba/rio.htm



TCP/IP 3.0 - Y2K

Megjelent TCP/IP 3.0 elözetes kiadása Y2K javítással az IBM jóvoltából.
ftp://ftp.sotware.ibm.com/ps/products/tcpip/fixes/v3.0os2/year2000



Links Golf 1.5 golfjáték

A világ legnépszerübb, pihentetö, klasszikus golfjátéka OS/2-höz.
Leírás: http://www.os2hq.com/news/review3.htm