WarpNet No.7. - '99. április 18.

 
 

TimeKeeper/2

A TimeKeeper egy UTC-t (Coordinates Universal Time = Egyeztetett Egyetemes Idö) meghívó program, amely az RFC868 szabványt használja egy time szerver segítségével és a hívás után összehasonlítja, majd megfelelöen frissíti a számítógép rendszeridejét. A program képes a nyári idöszámítás szerinti automatikus átállásra, amennyiben a beállítások között az idözónát is megadtuk.
A TimeKeeper/2 az elöre beállított NIST (Szabványok és Technológiák Nemzetközi Intézete) szervert használja, amelyet egy atomóra iranyít. Amikor a TimeKeeper/2-t telepítjük, egy time szerver automatikusan kiválasztódik és bármikor átállítható, ha más elöre beállított szervert akarunk használni. Ha ismerünk olyan szervert, amely nincs benne az elöre beállított szerverek között, opcionálisan beállíthatjuk azt.
A shareware program ára
10 dollár.
Letöltés: ftp://ftp.bmtmicro.com/bmtmicro/timekeep101.zip
Web oldal: http://www.bmtmicro.com/catalog/timekeep.html
Vásárlása: http://secure.bmtmicro.com/order1377.html



StlView 0.53a

Freeware OS/2 PM alkalmazás az STL (STereo Lithography) fájlok nézegetésére. Az STL egy 3D formátum, amely a Rapid Prototyping Systems tényleges szabványa. (Laser Stereolithography Apparatus a legismertebb Rapid Prototyping technologia).
StlView nem használja az OpenGL -t, ezért használható az OS/2 3, 4, és 5 (Warp, Merlin, Aurora) rendszereken is. Bármekkora színfelbontással használható, de a legjobb megjelenítéshez 256 vagy több szín szükséges.
Az StlView honlapja: http://www.laser.ru/rapid/stlview
Információ a többplattformú STL fájltömörítéshez: http://www.laser.ru/stlpack



3DGlobe

Freeware háromdimenziós grafikus bemutatóprogram a Földröl és a Holdról. Szükséges eröforrás: PII, 64Mb RAM, valamint nagyobb, mint 256 szinü felbontás, OS/2 3, 4, 5.
További info: http://www.laser.ru/3dglobe



LodeRunner/2

Max Alekseyev elkészítette a LodeRunner játékot OS/2-höz, a dokumentáció és a help oroszul van, de a menü szövege angolul.
Letölthetö: http://cad.ngasu.sci-nnov.ru/pub/os2/lr.rar



Warpzilla böngészö

A Warpzilla forráskód alapján készült Mozilla OS/2-re irt web böngészöje már elérhetö. Tartalmaz már HTML 4-es szabvány szerinti megjelenítöt, fordító motort és a könyvjelzö egy korai valtozatát, valamint Java tamogatást.
Jelenleg alfa verzióban van, ezért egyelöre még nem váltja fel teljes mértékben a böngészöket.
Elérhetö a Hobbes-en a http://hobbes.nmsu.edu/pub/incoming könyvtárban, majd a http://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/apps/internet/www/browser/mozm3ish.zip
Visszajelzéseket a Mozilla hircsoport vár a netscape.public.mozilla.os2 cimen.



AICQ 0.16

Pavel Nikiforov elkészítette az OS/2-re készült AICQ program újabb verzióját. Számos hibát kijavított, valamint új szolgáltatásokkal bövitette.
Letöltés: ftp://ftp.intsys.ru/pub/aicq valamint http://www.os2.ru/fa/net-cl.shtml



PM123 mpg123 1.06

Támogatás a Xing variable Bitrate MP3-hoz. 10 új ISO normás frekvencia hullámsáv készült az MP3 equalizerhez, amit egyelöre nem frissítenek. A decibel számítás esetenként hibás lehet.
További info és letöltés: http://www.cam.org/~guardia/pm123.html



Új OS/2 Notes kliens

Néhány német nagy fogyasztó nyomást gyakorolt az IBM-re, annak érdekében, hogy legyen új Notes verzió az OS/2-höz. Úgy tünik az európai Lotus képviseletetet sikerült meggyözni. Pierre van Benden, a Lotus Development EMEA igazgatója megerösítette a hírt, miszerint az R5 kliens körüli vita még nem fejezödött be. Elmondása szerint a vélemények még azért különböznek, mert az amerikai képviselet szerint az OS/2 többet valószínüleg már nem lesz fontos.
További info: http://www.heise.de/newsticker/data/jk-21.03.99-001



Tyra/2 1.40

A Tyra/2 egy config.sys vizsgáló és szerkesztö program. Javítja a nem létezö fájlokat és könyvtárakat, amelyekre a config.sys állomány mutat. Csak egyszerüen kiválasztható a nem létezö sor és törölhetö, REM-emelhetö vagy megváltoztatható kívánság szerint. Az Info oldal outputja egyszerüen egy fájlba mentödik. Bövült a dokumentáció.
A Tyra/2 nem müködik együtt lemezmeghajtó nélküli PC-vel.
Letöltés: http://www.online.de/home/os2/
Itt megtalálható a config.sys dokumentációs projekt is.
Jelenleg megtalálható ftp://hobbes.nmsu.edu/pub/incoming könyvtárban, amely majd az ftp://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/util/config könyvtárba kerül.
BMT Micro-n:
http://www.bmtmicro.com/catalog/tyra2.html