1998. április - május

Növekszik az OS/2 nagyvállalati felhasználása

Örvendetesen növekszik az OS/2-t felhasználó nagyvállalatok száma. Az utóbbi idöben az OS/2-t választó cégek elsödleges szempontja volt az operációs rendszer választásánál a megbízhatóság. A megbízhatóságon kívül mérlegelték még a költségmegtakarítást, akár kliens, akár server oldalolról nézve.
Az operaciós rendszer kiválasztása legtöbbször a két Windows (95, NT) és az OS/2 Warp között dölt el, az utóbbi javára. Így az utóbbi mellett döntött például a Hoechst Chemie, Atlas Elektromos Müvek, Bundeswehr/Luftwaffe (Németország); Nasa, Turner Network (USA); Royal Bank (Kanada). A bankok különben is nagy elöszeretettel alkalmazzák az OS/2 Warp-ot megbízhatósága és terhelhetösége miatt. Az utóbbi idöben egy ún. "warposítási" láz indult el az olaszországi bankoknál. Egymás után állnak át az olaszországi bankok OS/2 Warp-ra.



StarOffice 5.0

A tervek szerint 1998. májusában jelenik meg a StarOffice új verziója az 5.0-ás. A négyes verzió elsö, majd második bétája sokáig letölthetö volt a Stardivision honlapjáról. Az 5-ös verzió kapható lesz OS/2, Linux, Solaris és Windows plattformokra. További info: http://www.heise.de/newsticker/data/db-19.03.98-000/



WarpZip - újabb verzió

A különbözö Windowsok alatt oly népszer¹ archiváló/kicsomagoló felület OS/2-es megfelelöje a WarpZip már a sokadik béta verziónál tart. A legújabb az 1.07-es letölthetö a Pillarsoft, a BMTMicro honlapjáról vagy a Hobbesröl.



WarpCalc 1.8

Az, hogy a OS/2 Warp 3-as és 4-es verziójából miért maradt ki az OS/2 2.11-es verzióban még meglévö számológép, nem nagyon tudja a választ senki. Nem kellett sokáig várni és megjelentek a különbözö kinézetü és funkionalitású kalkulátorok az OS/2 felhasználók örömére. Ezek közül kiemelkedik mind tudásában, mind kinézetében a WarpCalc. Az új, 1.8-as verziójú változat számos újdonsága közül néhány:

Javított felhasználói interface,
Bövített üzemmódok (bináris, oktális, hexadecimális számok),
Több új beépített matematikai funkció,
Konverzió a kettes, nyolcas, tízes, tizenhatos számrendszerbeli számok között.
A WarpCalc 1.8 letölthetö a Hobbesról.



Windows 95 filerendszer OS/2 alatt

Henk Kelder, a FAT32 IFS for OS/2 fejlesztöje kiadta a legújabb, 0.52-es verziószámot viselö bétaverziót. A FAT 32 IFS-sel OS/2 alatt is elérhetövé válnak a Windows 95 OSR2 2.xx operációs rendszer saját filerendszerében tárolt adatok. A FAT 32 IFS 0.52 béta letölthetö a http://ourworld.compuserve.com/homepages/hkelder/ címröl.



Frisített Warp X honlap

"Warp X - a Jövï OS/2 Warp-pal" hirdeti a http://www.jmast.se/warpx/warpx.htm oldal, ami egyben a nemhivatalos Warp 5 honlap is. Az oldalon szó van a kernelszintü és a nem kernel szintü változtatásokról is. Itt olvashatunk arról is, hogy az objektumorientált WorkPlace Shell-t hogyan akarják portolni Java alá.



Új verzió a NetLookout-ból a Hobbes-en

A NetLookout egy WEB-et, FTP és Gopher oldalakat figyelö program. Ha a megfigyelt oldalakon változás történik, a program figyelmeztet rá. Az új (2.02-es) verzió újdonságai: Bugfixek javítása, a proxykódok elfogadása, hotkey-ek és menü parancsok használata a Copy/Paste-nál, külön install script mellékelése a programhoz.
Az installáláskor figyelni kell, mivel a NetLookout nem müködik együtt az ObjectRexx-szel, csak ha az Install.cmd javított verziót letöltjük a http://www.primenet.com/~ckennedy/software/lookout/install.cmd címröl. A program megtalálható a http://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/apps/internet/misc/nlook202.zip címen.



Új AudióCenter !

Az új, 0.85-ös verziószámot viselö AudióCenter az elözö, 0.62-es verzió továbbfejlesztése. Az újdonságok az elözö verzióhoz képest a változtatható felület, a zenesorrend variálhatósága, drag&drop támogatás, stb. A programmal lejátszhatók a *.MOD, *.S3M, *.XM, *.IT, *.MP2, *.MP3 formátumú file-ok. Letölthetö a Hobbes-es a pub/os2/apps/mmedia/jukebox/AUDC085B.ZIP könyvtárból.



SysBar 0.12

Nem sokkal a 0.11f verzió megjelenése után az orosz fejlesztö kiadta a SysBar 0.12-es verzióját. Az utóbbi néhány verzióban megtalálható egy digitális óra, CD Player, Pipe monitor és egy taszkváltó. Az utóbbi talán a leghasznosabb.
Megtalálható a http://www.lab321.ru/~dip/sysbar2/ címen.



WebNav 2.0 - az OS/2-es browser új változata

1998. március 23-án a JMA Software megjelentett e a WebNav böngészö és HTML dokumentolvasó új verzióját. A WebNav az IBM WebExplorer-hez hasonló. A WebNav tekinthetö a WebExplorer utódjának, mivel azt az IBM az utóbbi idöben nem fejlesztette tovább. A WebNav mindössze 150 KB nagyságú. Sok elönyös tulajdonságából kiemelkedik a gyorsasága. A szöveges oldalak letöltési sebessége sokszorosa a Navigator-énak.
Letölthetö a http://www.jmast.se/ vagy a BMT Micro honlapjáról.
Az 1.1x regisztrált felhasználóinak teljesen ingyenes az upgrade a 2.0-ra.



BocaSoft WipeOut képernyökímélö

Forráskódjával együtt elérhetö a WipeOut legújabb verziója. A Public Domain kategóriába tartozó program letölthetö a http://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/apps/scrnsave/wipeoutss.zip címrölAz installálásnál készíteni kell egy "WIPEOUT20 1" és egy "WIPEOUT20 2" nevü lemezt, amiröl már problémamentesen elvégezhetö a program telepítése.
A Warp 4 tulajdonosok http://hobbes.nmsu.edu/pub/os2/apps/scrnsave/w02052.zip címröl tölthetnek le egy update verziót.



HP ScanJet 5P és az OS/2

Mivel a scannergyártó cégek a lapbeolvasójuk illesztöprogramját szinte kizárólag Windows 3.1, 95 és Macintosh plattformokra készítik el, így az OS/2 alatti beolvasáshoz többféle megoldás is született már. Egyik probléma - a HP ScanJet 5P SCSI-kártyájának nehézkes OS/2 alatti használata - megoldása látható a http://bernoulli.mi.ras.ru/personal/kolchin/hpsj_en.html címen.



KON shareware szövegszerkesztö új verziója

Az igen egyszerü, de annál jobban használható szövegszerkesztö, a KON újabb verziója készült el. Az újdonságokból néhány:
- beillesztés hexa-környezetben is,
- ha kijelölünk egy részt hexa-környezetben, akkor nem kell végighúzni az egérkurzort az egész byte-on, az teljesen kijelölödik,
- az eddigi verziókban nem müködött a Home és az End billentyü, mostmár ige, stb.
A KON letölthetö a http://www.geocities.com/SiliconValley/Pines/1827 címröl. Regisztrációs díja 20$.
Mivel a program néhány gépen igen lassan fut, így az elöbbi címröl letölthetö hozza egy javítás is rögtön.



SX-Paint 1.4

A Modular Dreams kiadta az SX-Paint új verzióját. A program a "Photoshop-szerü" kategoriába tartozik. Rengeteg speciális effekt van beépítve a programba. Új effekt a "Lens Flare", talan "lencse kipúposodás"-nak lehetne értelmezni. További információ a cég honlapján, a http://www.modulardreams.com/support_sx.html címen.



MicroStation SE for OS/2

Az OS/2 alatt dolgozók nincsenek túlságosan elhalmozva CAD programokkal. Ezen a hiányterületen jelent meg a Bentley Systems a MicroStation SE for OS/2-vel. A jelenlegi SE verzió az 1996-ban megjelent MicroStation 95 for OS/2 utódja.
A Bentley Systems honlapja: http://www.bentley.com



SimplyFix 3.0

Akinek probléma volt eddig a különbözö FixPack-ek installálása, azoknak itt a segítség, a SimplyFix személyében. A FP-ek installjához nem kell Service Disket készíteni.
A program letölthetö a hobbes.nmsu.edu/pub/incoming/SFix3.zip címröl, késöbb pedig a hobbes.nmsu.edu/pub/os2/system/patches/fixpack/SFix3.zip címen lesz megtalálható.



A Pretty Good Privacy 5.0 megjelenés elött

Béta IV. állapotban van a PGP új, 5.0-ás verziója. Különféle plattformokra, így OS/2 alá is megjelenik a titkosító program.
Letölthetö: http://users.invweb.net/~whgiii



Year 2000 kész az OS/2 2.x verziói

Az IBM "Minden LAN adminisztátornak" címmel kiadott egy nyilatkozatot, miszerint mindenkinek segítenek a Y2K probléma megoldásában. Az elsö Y2K-ra felkészített OS/2 a Warp 3, Warp 4 (külön szervízcsomaggal). A kettes sorozatú OS/2 és azon futó Lan Server-t használóknak azt tanácsolják, hogy upgrade-ljenek a Warp Server-re.



Gismo 0.20

A Gismo egy aprócska segédprogram, ami a HTML dokumentumokban használt színek kódját adja meg. A Gismo letölthetö a címröl.



SIO 2.0 újabb béta

Az OS/2 COM.SYS-t lecserélö és helyettesítö népszerü SIO (Serial Input/Output) 2.0 újabb bétája jelent meg. Sorrendben a hetedik. Az új bétáról a http://www.gwinn.com/ olvasható információ és letölthetö a http://www.gwinn.com/cgi-bin/v2beta.cmd címröl.



Az IBM es a Netscape dolgozik a Communicator-on

1998 korai negyedik negyedévében jelenik meg a OS/2-es böngészö. Mivel ez már a sokadik hír, mindig újabb határidökkel, így talán már csak akkor hihetünk a Communicatort bejelentö híreknek, amikor a végleges verziót letölthetjük.



WarpAmp béta 4

Mivel sok felhasználó azt jelezte, hogy a WarpAmp béta 4-es verzióban problémák vannak az install.cmd-vel, ezért elkészült hozzá gyorsan egy javítás, ami letölthetö a ftp://sdg.ml.org/pub/warpamp/install.cmd. Az ftp://sdg.ml.org/pub/warpamp/wamp_b4.zip címrïl letölthetö WarpAmp béta is hamarosan a javított install.cmd-vel lesz ellátva.



SecureCom 1.00

Egy egészen kicsi es gyors program segítségével könnyedén lehet kapcsolatot létesíteni két felhasználó között. A két, kapcsolatban lévï személy szöveges módon tud egymással kommunikálni (mint az IRC), csak ehhez nem kell külön IRC csatorna, server, IP server, stb.
A SecureCom-nak elkészült az OS/2-es (Warp 3, Warp4) és a Windows 95/NT verziói.
Letölthetö a hobbes.nmsu.edu/pub/os2/apps/internet/mis címröl. A program hossza 521947 byte.



Megjelent a PM123 elsö bétája

Az új MPeg lejátszó képes az mp1, mp2 és az mp3 kódolású file-okat lejátszani. A program felületét sikerült igen szépre elkészíteni a fejlesztönek. A program néhány jellemzïje:
- Pillanat állj, gyors elöre, vissza gomb,
- A lejátszandó file-ok nem egymás utáni lejátszása, ismétlése,
- támogatja a 8 bites hangkártyákat,
- optimalizálni lehet a Pentium processzorokhoz,
- drag 'n' drop támogatás.
Letölthetö az PM123 honlapjáról: http://www.teamos2.sci.fi/pm123



Új Win32 - OS/2 !

Timur Tabi és csapata nem sokat pihennek. Megjelentették a Win32 - OS/2 új, A0.02 verziószámot viselö fordítót. Az A0.02-ben megjelent újdonságok közül:
- kivették a pmwsock - függöséget a KERNEL32 és WSOCK32,
- rtmidi - függöséget a WINMM-böl,
- a Win95 Notepad már nem fagy le egy file beolvasásától,
- pe2lx memóriahasználati hibájának javítása,
- pe2lx önállóan kicsomagolja az exe file-okat,
- javítások a midi-támogatásban,
- Quake II Multiplayer támogatás (kliens és server; v3.13, 3.14 és CTF 1.02 vel tesztelve)
A win32 - OS/2 honlap címe: http://www.os2ss.com/win32-os2/



SysBench 0.94b

Ha kíváncsiak vagyunk gépünk különbözï hardware elemeinek sebességére, kiváló választás a SysBench for OS/2. Különbözö Benchmark tool-ok megvizsgálják a grafikus, a CPU (egész és lebegöpontos), a DIVE, az I/O, a memória, a lemezmeghajtók, a CD-ROM sebességét.
Az új verzió letölthetö a http://warped.cswnet.com/Sysbench/index.html vagy a Hobbes-ról.



Ceres Sound Studio 2.0 for OS/2

A CeresSoft (http://www.ceressoft.com/) megjelentette a Sound Studió új 2.0-ás verzióját. Akinek szüksége van egy professzionális audió felvevöre és lejátszóra, azoknak készült a program. A Sound Studio for OS/2 megfelel a windowsos világból ismert Sound Forge 4.0 hangfelvevö és -szerkesztö programnak.
A Ceres Sound Studiót elkészíti a Ceres OS/2, Windows 3.1, Windows 95/NT és Linux plattformokra.



FAT32.IFS újabb bétája

Henk Kelder honlapján elérhetö a FAT32.IFS for OS/2 újabb bétája. A program segítségével olvashatók a Windows 95 OSR2 - saját formátumra megformázott - partíciók. Mivel a szerzö igen gyorsan megjelenteti az újabb bétaverziókat (alig telik el néhány hét), ezért érdemes sürün ellátogatni a http://ourworld.compuserve.com/homepages/hkelder/ címre.
Az új verzióban (0.62) kijavította a szerzö az elözö (0.61) verzióban még meglévö hibát, miszerint, ha egy file-t újraírtunk, akkor a "DISK FULL ERRORS" hibát üzente a rendszer.



Opera for OS/2

Az OS/2-es plattform nincs olyan jó helyzetben browser-ellátottság szempontjából, mint a különbözö Windows-ok. Most egy újabb böngészö elkészülte van kilátásban. Az OperaSoft teljesen az alapoktól írja át OS/2-re az Opera névre keresztelt browser-ét. Azzal, hogy teljesen az alapoktól írják, reméljük, elkerülik azt, amit a Netscape a Navigatornál sajnos elkövetett. A Windows-ról portolt program úgymond "nem teljesen tökéletes". Az OperaSoft hírei szerint a böngészöjük 100%-ban natív OS/2-es program lesz. További info: http://www.operasoft.com



fax 'n copy 2.01

A fax 'n copy-val egyszerüen fénymásolóvá alakíthatjuk a számítógépünket, ha van hozzácsatlakoztatva scanner és nyomtató. A fax 'n copy az ImpOS/2 és a FaxWorks Pro 3.0 segítségével képes a scanner-rel beolvasott képet egyenesen a nyomtatóra küldeni. A program letölthetö a http://www.bmtmicro.com/catalog/faxncopy.html címröl.