Ovis télbúcsúztató: hetes farsang

Az óvodás korú gyermekek számára nehéz idöszak a tél (különösen hó nélkül). Mozgásterük nincs arányban mozgásigényükkel, és a hosszú bezártság is csak ront a helyzeten. A mi dolgunk, óvónöké, hogy ezeket a fagyos napokat megtöltsük számukra csupa - csupa izgalommal, játékkal, kalanddal. És mi számukra a játék, a kaland ? Kis képzelöerövel bármi azzá válhat.

Jó alkalom erre a farsang, ami nálunk hagyományosan egy álló hétig tart. Hangulati elökészítésként sorra elöbújnak a kacattárból a rongyok, a színes lapok, gyöngyök, szalagok és egyéb kellékek, s máris indulhat a varázslat.



Elöbb néhány színes álarc, tarkabarka bohóc, vidám lufibaba, és máris nyakig benne vagyunk a nagy kaland sodrásában: vidám figurákat festünk az ablakokra, karneváli díszeket lógatunk a mennyezetröl, bábukat barkácsolunk saját jókedvünkre. Terveket szövünk a jelmezbálra, verseket fújunk, táncot ropunk, és olyan fergeteges várakozással vágyunk még izgalmasabb kalandokra, hogy észre sem vesszük, sorra valóra válnak a csodák.
Mert micsoda csoda egy kisgyermek számára, ha egy héten át, naponta újabb és újabb vidám kaland vár rá !?
Már a hét elején kezdödik egy jó süti - sütö bulival, ahol mindenki saját kezüleg elkészítheti a saját sütijeit. A következö napokon akár egy pizsama bál vagy cica bál várhat rá, de ha egy madárijesztö buli bálkirályává válhat, az sem rossz. Itt fordulhat elö, hogy egy kiscsoportos bátran vállalja a szurit a fertözö osztályon , ahol rubeola bulit tartanak. De az udvari bál forgatagában is megtörténhet bármi: még a királykisasszony kezét is el lehet nyerni, ha a vállalkozó szellemü királyfi (vagy szegénylegény) kiállja a három NAGY PRÓBÁT. A királyi lagziban kilenc (+ egy óvónéni) királylány fejét kötik be, ahol végül az ara nélkül maradt udvari bolond is vígan ugrabugrál.
Ilyenkor a színielöadás is helybe jön: óvónénik amatör társulata mesét ad elö ragyogó szemü ovisainak. És a legnagyobb kaland még hátravan: a JELMEZBÁL !!!
Az ovis jelmezbál a szülök segítségével valósulhat meg, és ez a segítség igen hangsúlyozott. Ugyanis ök azok, akik megteremtik gyermekeink számára ezt a fantasztikus illúziót, amit maga a jelmez felöltése jelent a kicsik számára. És ök azok, akik a jelmezek elkészítése mellett idöt szánnak arra is, hogy süteményt süssenek, tombolát barkácsoljanak, jegyeket árusítsanak, a büfében is helyt álljanak, stb....
Mindezt gyermekeik örömére és az óvoda támogatása érdekében. Mi, az óvoda dolgozói igyekszünk hozzájárulni ehhez a munkához egyéni tehetségünk szerint, ki barkácsmunkával a tombolához, ki pedig a gyermekek felkészítésével. Ugyanis hagyománnyá vált, hogy e jeles napon gyermekeink müsorral köszöntik a megjelent vendégeket.
Ez így volt most is. A Csim - bumm cirkusz artistái a nagyközépsö csoport tagjaiból verbuválódtak és igazi produkciókkal lepték meg a nagyérdemüt. A porondszerüen kialakított és berendezett teremben igazi cirkuszi hangulatban lépett fel a láncait tépö erömüvész, a cilinderéböl nyuszit varázsló büvész, a pattogó ugrócsoport, a fátyoltáncot lejtö tánckar, a vidám bohócok, végül az állatidomár a lovasbemutatóval és a harcra kész torreádor a bösz bikával. Miután a hangulat a tetöfokra hágott, rengeteg hupikék törpike lepte el a porondot, és ök, az ovi legkisebbjei törpetáncotjártak óvónénik mesehü jelmezes asszisztálásával. A nagycsoportosok népitáncot roptak a fonóban nagy - nagy profizmussal.


A müsor után következett a jelmezesek felvonulása, ami jó kis bulizásba torkollott. Miután pedig minden jelmezes megkapta a jól megérdemelt narancsát, a tombola sorsolása zárta a rendezvényt. Az idei farsang jó mulatság volt, minden kisgyermek számára varázslatos élmény. És ez a legfontosabb !

Tóth Andrásné (Irénke óvónéni)